Model A1224 / Mid 2007 and Early 2008 / 2, 2.4, or 2.66 GHz Core 2 Duo processor

580 Perguntas Ver todas

Fans running at high rpm (2008, 20" iMac)

After installing a new power supply in my intel imac, the fans are running at very high rpm's, the noise is very frustrating. Is there a way to slow them down a little ?

Respondido! View the answer Também tenho esse problema

Esta é uma boa pergunta?

Pontuação 0

Comentários:

I ran the AHT twice with the same error code both times ( 4SNS/1/40000000: Tmop-130.000) does any one know what this error code means ?

por

Please tell us about your memory configuration and if you added RAM.

Thanks

por

All I did was replace the power supply, the memory configuration is factory.

por

Did you install any temperature monitoring software so you can see what the sensors are doing. The system thinks the temp is high so that is why the fan is running hard. It's possible the power supply is defective but until you verify what the sensors are doing you can't be sure here.

por

Adicionar um comentário
Spread Fixmas Cheer
Get $12 off your purchase of $50 or more with code FIXMAS12
Spread Fixmas Cheer
Get $12 off your purchase of $50 or more with code FIXMAS12

4 Soluções

Solução escolhida

Go over all your connections again - pay close attention to sensors. The default for a non-working sensor is to run the fans at max to prevent damage to the CPU.

Run AHT in advanced diagnostics 2 or 3X (if you get no error the first run) that may point out which sensor is inoperative.

Good Luck,

If this Answer is helpful please remember to return and mark it Accepted.

Esta resposta foi útil?

Pontuação 1

Comentários:

See this thread at apple discussions. If it requires an Apple ID to view - no problem just create one - they are free. BTW lots of good information over there.

por

Adicionar um comentário

I would download a temperature monitoring application like Temperature Gauge from thew App Store. Then you can isolate which sensor is not working correctly.

Esta resposta foi útil?

Pontuação 1
Adicionar um comentário

I don't see that AHT error code in the service manual. However the error code ending Tp0P is for the power supply sensor. It says - verify that the single pin connection on the top edge of the power supply is present and securely plugged in. If this sensor wire is not connected correctly the CPU fan will run at full speed. This seems to be a common problem. None of the sensor apps like iStats show the PSU temperature. They show all the other temperature sensors reading normal with the CPU fan speed running over 3000rpm. If this connection is OK in your machine, maybe you new PSU has a bad sensor.

Esta resposta foi útil?

Pontuação 0
Adicionar um comentário

There is a single wire connection between the PSU and the temperature sensor boards (at least on my 2007 model). The apple manual says this will cause the fans to run fast if it is disconnected, (or if there is a difference in the PSU). I saw it on mine as a single wire with it's own plug and socket. It wasn't the problem with mine. The temperature sensor had fallen off the new HD I installed. What was confusing was the temperature sensor readings looked normal before and after the CPU fan went up to 3000RPM. (Fan control app).

Esta resposta foi útil?

Pontuação 0
Adicionar um comentário

Adicionar a sua resposta

cjeenterprises será eternamente grato(a).
Visualizar Estatísticas:

Últimas 24 horas: 0

Últimos 7 dias: 2

Últimos 30 dias: 8

Todo: 1,478