Pular para o conteúdo principal
Ajuda

Versão atual de: Marko ,

Título:

Any tips for my malfunctioning batteries/charging circuit?

Texto:

So heres the backstory.
 
After a freak sprinkler accident, my laptop ended up being submerged underwater for quite a long time, almost an hour I believe. On discovery, I immediately disassembled most parts and put it in rice for a week. I'm still having trouble believing how lucky I am that it still works flawlessly.
 
Almost.
 
The only lasting problem I noticed was that the battery no longer worked. The battery icon at the top simply said the battery wasn't charging, and it only worked if powered by the charger, and would immediately shut off if unplugged. I first suspected the battery was damaged, and so I ordered a new one. I swapped out my old one with the new one, and to my delight, my laptop was able to run off of battery again. Unfortunately, I quickly found that it still was unable to actually charge the battery from the message at the top.
 
I then took a different route, and reset the PRAM, SMC, and even reinstalled Mavericks for good measure (I had backups). Things then began to go weird though, as I found that after doing those, my MacBook was no longer able to detect the replacement battery, giving me a battery with an "X" at the top, a "No battery available" message, and a System Report gave me the same specs as if I didn't have a battery plugged in at all. The old battery continued to be detected fine though, stuck at 62% but not charging.
 
So long story short, neither of two different batteries are able to charge, and only my original is even detected (though the newer replacement used to before SMC, PRAM, OS resets, etc). I do plan to visit an Apple Store, but unfortunately the nearest one to me is over 200 miles away. Until I get a chance for them to diagnose it, my question is whether you guys have any other ideas on actions I could take to diagnose/solve this. I have researched this quite thoroughly (I think) and tried many other things as well. My best guess at this point would be that the charging circuit was damaged, though I am also curious why the replacement battery stopped working as well, and whether it failed or if it's in my laptop. I would be greatful for any ideas/diagnoses you have, and for any leads you can get me on this, thanks.
 
== Update ==
 
I was able to get the coconut stats for the new, replacement battery (dead), but it only gave me this:
 
[image|372860|align=left]
 
Things then got weird. I tried putting my original back in, but I found that my laptop wouldn't want to display the battery icon at the top, even after reenabling it many times in Settings. So far, I've mainly been restarting my laptop with every possible combination of SMC resets, PRAM resets, battery swaps, etc., but no luck so far, except for one of the restarts, which brought back the icon, but with an X just like the replacement battery. Coconut Battery gave me this:
 
[image|372861|align=left]
 
Which also happens to be the same info Coconut gives me when I don't have a battery plugged in at all, running only from the AC adapter. It got even stranger as Coconut Battery then crashed, and wouldn't open again until another restart, which only made the icon disappear again.
 
At this point, I'm still trying many things to get it to start up (with the original battery) and show the normal battery icon its been showing for the past few days.
 
Unless you guys have any tips I can try now, I will probably take some time off and take oldturkey03's advice to clean out everything, as I have only lightly cleaned out the outsides of some of the main components (with Isopropyl Alcohol, 99%).
 
The replacement battery I got was from a third-party reseller, but as far as I can tell, it seems to be authentic from Apple. The text and model numbers between the two batteries are identical, in fact you would never be able to tell the difference between the two, except for a small label the reseller stuck onto the replacement.
 
Would the Mag-Safe board be a likely suspect in this situation? It seems like it's powering everything ok, and the light on my charger is acting normally (first orange when plugged in, then turns green soon after).
 
Also, are there any connections I could test with a current/voltmeter that might help here?
 
== UpdateUpdate ==
== UpdateUpdate ==
 
So after about 2 hours of desperate attempts to get the battery icon to show up again, it does! (but only after a second light cleaning and switching the magsafe port around (running down the side of the laptop), that wouldn't have anything to do with it, would it?). So the battery icon is back at the top with a charging icon, though when clicked on, still says "Not Charging" and Power Source: Power Adapter". Coconut Battery gives me this:
 
[image|372863|align=left]
 
(I am aware that it was in terrible shape already, and I was planning to replace it soon anyway. This whole problem happened only after the water incident, so I'm doubting it had anything to do with it.)
 
Also, I noticed the fan was much less noisier once I got the icon working. While I realize this seems more of a problem with the SMC, I can assure you I have reset it many, many times already. Though oneOne more bit of information that might be useful is that every time I do an SMC reset OR unplug my charger cable from the laptop, my computer is no longer able to startup just from pressing the power button. After every time that happenedhappened, I would have to unplug the power cable, hold the power button for 5 seconds, then plug the cable back in while still holding power, and then holdinghold it for another 5 seconds. After releasingReleasing it after the total of those 10 seconds, I would be able to press the button and have it turn on.
Also, I noticed the fan was much less noisier once I got the icon working. While I realize this seems more of a problem with the SMC, I can assure you I have reset it many, many times already. Though oneOne more bit of information that might be useful is that every time I do an SMC reset OR unplug my charger cable from the laptop, my computer is no longer able to startup just from pressing the power button. After every time that happenedhappened, I would have to unplug the power cable, hold the power button for 5 seconds, then plug the cable back in while still holding power, and then holdinghold it for another 5 seconds. After releasingReleasing it after the total of those 10 seconds, I would be able to press the button and have it turn on.

dispositivo:

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2010

Status:

open

Editado por: Marko ,

Título:

Any tips for my malfunctioning batteries/charging circuit?

Texto:

So heres the backstory.
 
After a freak sprinkler accident, my laptop ended up being submerged underwater for quite a long time, almost an hour I believe. On discovery, I immediately disassembled most parts and put it in rice for a week. I'm still having trouble believing how lucky I am that it still works flawlessly.
 
Almost.
 
The only lasting problem I noticed was that the battery no longer worked. The battery icon at the top simply said the battery wasn't charging, and it only worked if powered by the charger, and would immediately shut off if unplugged. I first suspected the battery was damaged, and so I ordered a new one. I swapped out my old one with the new one, and to my delight, my laptop was able to run off of battery again. Unfortunately, I quickly found that it still was unable to actually charge the battery from the message at the top.
 
I then took a different route, and reset the PRAM, SMC, and even reinstalled Mavericks for good measure (I had backups). Things then began to go weird though, as I found that after doing those, my MacBook was no longer able to detect the replacement battery, giving me a battery with an "X" at the top, a "No battery available" message, and a System Report gave me the same specs as if I didn't have a battery plugged in at all. The old battery continued to be detected fine though, stuck at 62% but not charging.
 
So long story short, neither of two different batteries are able to charge, and only my original is even detected (though the newer replacement used to before SMC, PRAM, OS resets, etc). I do plan to visit an Apple Store, but unfortunately the nearest one to me is over 200 miles away. Until I get a chance for them to diagnose it, my question is whether you guys have any other ideas on actions I could take to diagnose/solve this. I have researched this quite thoroughly (I think) and tried many other things as well. My best guess at this point would be that the charging circuit was damaged, though I am also curious why the replacement battery stopped working as well, and whether it failed or if it's in my laptop. I would be greatful for any ideas/diagnoses you have, and for any leads you can get me on this, thanks.
 
== Update ==
 
I was able to get the coconut stats for the new, replacement battery (dead), but it only gave me this:
 
[image|372860|align=left]
 
Things then got weird. I tried putting my original back in, but I found that my laptop wouldn't want to display the battery icon at the top, even after reenabling it many times in Settings. So far, I've mainly been restarting my laptop with every possible combination of SMC resets, PRAM resets, battery swaps, etc., but no luck so far, except for one of the restarts, which brought back the icon, but with an X just like the replacement battery. Coconut Battery gave me this:
 
[image|372861|align=left]
 
Which also happens to be the same info Coconut gives me when I don't have a battery plugged in at all, running only from the AC adapter. It got even stranger as Coconut Battery then crashed, and wouldn't open again until another restart, which only made the icon disappear again.
 
At this point, I'm still trying many things to get it to start up (with the original battery) and show the normal battery icon its been showing for the past few days.
 
Unless you guys have any tips I can try now, I will probably take some time off and take oldturkey03's advice to clean out everything, as I have only lightly cleaned out the outsides of some of the main components (with Isopropyl Alcohol, 99%).
 
The replacement battery I got was from a third-party reseller, but as far as I can tell, it seems to be authentic from Apple. The text and model numbers between the two batteries are identical, in fact you would never be able to tell the difference between the two, except for a small label the reseller stuck onto the replacement.
 
Would the Mag-Safe board be a likely suspect in this situation? It seems like it's powering everything ok, and the light on my charger is acting normally (first orange when plugged in, then turns green soon after).
 
Also, are there any connections I could test with a current/voltmeter that might help here?
== Update ==
 
So after about 2 hours of desperate attempts to get the battery icon to show up again, it does! (but only after a second light cleaning and switching the magsafe port around (running down the side of the laptop), that wouldn't have anything to do with it, would it?). So the battery icon is back at the top with a charging icon, though when clicked on, still says "Not Charging" and Power Source: Power Adapter". Coconut Battery gives me this:[image|372863]== Update ==
So after about 2 hours of desperate attempts to get the battery icon to show up again, it does! (but only after a second light cleaning and switching the magsafe port around (running down the side of the laptop), that wouldn't have anything to do with it, would it?). So the battery icon is back at the top with a charging icon, though when clicked on, still says "Not Charging" and Power Source: Power Adapter". Coconut Battery gives me this:[image|372863]== Update ==
 
(I am aware that it was in terrible shape already, and I was planningSo after about 2 hours of desperate attempts to replaceget the battery icon to show up again, it soon anyway. This whole problem happeneddoes! (but only after a second light cleaning and switching the water incident, so I'm doubting it hadmagsafe port around (running down the side of the laptop), that wouldn't have anything to do with it.)it, would it?). So the battery icon is back at the top with a charging icon, though when clicked on, still says "Not Charging" and Power Source: Power Adapter". Coconut Battery gives me this:
(I am aware that it was in terrible shape already, and I was planningSo after about 2 hours of desperate attempts to replaceget the battery icon to show up again, it soon anyway. This whole problem happeneddoes! (but only after a second light cleaning and switching the water incident, so I'm doubting it hadmagsafe port around (running down the side of the laptop), that wouldn't have anything to do with it.)it, would it?). So the battery icon is back at the top with a charging icon, though when clicked on, still says "Not Charging" and Power Source: Power Adapter". Coconut Battery gives me this:
 
[image|372863|align=left]
 
(I am aware that it was in terrible shape already, and I was planning to replace it soon anyway. This whole problem happened only after the water incident, so I'm doubting it had anything to do with it.)
 
(AlsoAlso, I noticed the fan was much less noisier once I got the icon working)working. While I realize this seems more of a problem with the SMC, I can assure you I have reset it many, many times already. Though one more bit of information that might be useful is that every time I do an SMC reset OR unplug my charger cable from the laptop, my computer is no longer able to startup just from pressing the power button. After every time that happened I would have to unplug the power cable, hold the power button for 5 seconds, then plug the cable back in while still holding power, then holding it for another 5 seconds. After releasing after those 10 seconds, I would be able to press the button and have it turn on.
(AlsoAlso, I noticed the fan was much less noisier once I got the icon working)working. While I realize this seems more of a problem with the SMC, I can assure you I have reset it many, many times already. Though one more bit of information that might be useful is that every time I do an SMC reset OR unplug my charger cable from the laptop, my computer is no longer able to startup just from pressing the power button. After every time that happened I would have to unplug the power cable, hold the power button for 5 seconds, then plug the cable back in while still holding power, then holding it for another 5 seconds. After releasing after those 10 seconds, I would be able to press the button and have it turn on.

dispositivo:

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2010

Status:

open

Editado por: Marko ,

Título:

Any tips for my malfunctioning batteries/charging circuit?

Texto:

So heres the backstory.
 
After a freak sprinkler accident, my laptop ended up being submerged underwater for quite a long time, almost an hour I believe. On discovery, I immediately disassembled most parts and put it in rice for a week. I'm still having trouble believing how lucky I am that it still works flawlessly.
 
Almost.
 
The only lasting problem I noticed was that the battery no longer worked. The battery icon at the top simply said the battery wasn't charging, and it only worked if powered by the charger, and would immediately shut off if unplugged. I first suspected the battery was damaged, and so I ordered a new one. I swapped out my old one with the new one, and to my delight, my laptop was able to run off of battery again. Unfortunately, I quickly found that it still was unable to actually charge the battery from the message at the top.
 
I then took a different route, and reset the PRAM, SMC, and even reinstalled Mavericks for good measure (I had backups). Things then began to go weird though, as I found that after doing those, my MacBook was no longer able to detect the replacement battery, giving me a battery with an "X" at the top, a "No battery available" message, and a System Report gave me the same specs as if I didn't have a battery plugged in at all. The old battery continued to be detected fine though, stuck at 62% but not charging.
 
So long story short, neither of two different batteries are able to charge, and only my original is even detected (though the newer replacement used to before SMC, PRAM, OS resets, etc). I do plan to visit an Apple Store, but unfortunately the nearest one to me is over 200 miles away. Until I get a chance for them to diagnose it, my question is whether you guys have any other ideas on actions I could take to diagnose/solve this. I have researched this quite thoroughly (I think) and tried many other things as well. My best guess at this point would be that the charging circuit was damaged, though I am also curious why the replacement battery stopped working as well, and whether it failed or if it's in my laptop. I would be greatful for any ideas/diagnoses you have, and for any leads you can get me on this, thanks.
 
== UpdateUpdate ==
== UpdateUpdate ==
 
I was able to get the coconut stats for the new, replacement battery (dead), but it only gave me this:
 
[image|372860|align=left]
 
Things then got weird. I tried putting my original back in, but I found that my laptop wouldn't want to display the battery icon at the top, even after reenabling it many times in Settings. So far, I've mainly been restarting my laptop with every possible combination of SMC resets, PRAM resets, battery swaps, etc., but no luck so far, except for one of the restarts, which brought back the icon, but with an X just like the replacement battery. Coconut Battery gave me this:
 
[image|372861|align=left]
 
Which also happens to be the same info Coconut gives me when I don't have a battery plugged in at all, running only from the AC adapter. It got even stranger as Coconut Battery then crashed, and wouldn't open again until another restart, which only made the icon disappear again.
 
At this point, I'm still trying many things to get it to start up (with the original battery) and show the normal battery icon its been showing for the past few days.
 
Unless you guys have any tips I can try now, I will probably take some time off and take oldturkey03's advice to clean out everything, as I have only lightly cleaned out the outsides of some of the main components (with Isopropyl Alcohol, 99%).
 
The replacement battery I got was from a third-party reseller, but as far as I can tell, it seems to be authentic from Apple. The text and model numbers between the two batteries are identical, in fact you would never be able to tell the difference between the two, except for a small label the reseller stuck onto the replacement.
 
Would the Mag-Safe board be a likely suspect in this situation? It seems like it's powering everything ok, and the light on my charger is acting normally (first orange when plugged in, then turns green soon after).
 
Also, are there any connections I could test with a current/voltmeter that might help here?
== Update ==
 
So after about 2 hours of desperate attempts to get the battery icon to show up again, it does! (but only after a second light cleaning and switching the magsafe port around (running down the side of the laptop), that wouldn't have anything to do with it, would it?). So the battery icon is back at the top with a charging icon, though when clicked on, still says "Not Charging" and Power Source: Power Adapter". Coconut Battery gives me this:[image|372863]
 
(I am aware that it was in terrible shape already, and I was planning to replace it soon anyway. This whole problem happened only after the water incident, so I'm doubting it had anything to do with it.)
 
 
 
(Also, I noticed the fan was much less noisier once I got the icon working)

dispositivo:

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2010

Status:

open

Editado por: Marko ,

Título:

Any tips for my malfunctioning batteries/charging circuit?

Texto:

So heres the backstory.
 
After a freak sprinkler accident, my laptop ended up being submerged underwater for quite a long time, almost an hour I believe. On discovery, I immediately disassembled most parts and put it in rice for a week. I'm still having trouble believing how lucky I am that it still works flawlessly.
 
Almost.
 
The only lasting problem I noticed was that the battery no longer worked. The battery icon at the top simply said the battery wasn't charging, and it only worked if powered by the charger, and would immediately shut off if unplugged. I first suspected the battery was damaged, and so I ordered a new one. I swapped out my old one with the new one, and to my delight, my laptop was able to run off of battery again. Unfortunately, I quickly found that it still was unable to actually charge the battery from the message at the top.
 
I then took a different route, and reset the PRAM, SMC, and even reinstalled Mavericks for good measure (I had backups). Things then began to go weird though, as I found that after doing those, my MacBook was no longer able to detect the replacement battery, giving me a battery with an "X" at the top, a "No battery available" message, and a System Report gave me the same specs as if I didn't have a battery plugged in at all. The old battery continued to be detected fine though, stuck at 62% but not charging.
 
So long story short, neither of two different batteries are able to charge, and only my original is even detected (though the newer replacement used to before SMC, PRAM, OS resets, etc). I do plan to visit an Apple Store, but unfortunately the nearest one to me is over 200 miles away. Until I get a chance for them to diagnose it, my question is whether you guys have any other ideas on actions I could take to diagnose/solve this. I have researched this quite thoroughly (I think) and tried many other things as well. My best guess at this point would be that the charging circuit was damaged, though I am also curious why the replacement battery stopped working as well, and whether it failed or if it's in my laptop. I would be greatful for any ideas/diagnoses you have, and for any leads you can get me on this, thanks.
==
==
Update ==
==
==
Update ==
 
I was able to get the coconut stats for the new, replacement battery (dead), but it only gave me this:
 
[image|372860image|372860|align=left]
[image|372860image|372860|align=left]
 
Things then got weird. I tried putting my original back in, but I found that my laptop wouldn't want to display the battery icon at the top, even after reenabling it many times in Settings. Ever since you submitted your replySo far, I've mainly been restarting my laptop with every possible combination of SMC resets, PRAM resets, battery swaps, etc., but no luck so far, except for one of the restarts, which brought back the icon, but with an X just like the replacement battery. Coconut Battery gave me this:
Things then got weird. I tried putting my original back in, but I found that my laptop wouldn't want to display the battery icon at the top, even after reenabling it many times in Settings. Ever since you submitted your replySo far, I've mainly been restarting my laptop with every possible combination of SMC resets, PRAM resets, battery swaps, etc., but no luck so far, except for one of the restarts, which brought back the icon, but with an X just like the replacement battery. Coconut Battery gave me this:
 
[image|372861image|372861|align=left]
[image|372861image|372861|align=left]
 
Which also happens to be the same info Coconut gives me when I don't have a battery plugged in at all, running only from the AC adapter. It got even stranger as Coconut Battery then crashed, and wouldn't open again until another restart, which only made the icon disappear again.
 
At this point, I'm still trying many things to get it to start up (with the original battery) and show the normal battery icon its been showing for the past few days.
 
Unless you guys have any tips I can try now, I will probably take some time off and take oldturkey03's advice to clean out everything, as I have only lightly cleaned out the outsides of some of the main components (with Isopropyl Alcohol, 99%).
 
The replacement battery I got was from a third-party reseller, but as far as I can tell, it seems to be authentic from Apple. The text and model numbers between the two batteries are identical, in fact you would never be able to tell the difference between the two, except for a small label the reseller stuck onto the replacement.
 
Would the Mag-Safe board be a likely suspect in this situation? It seems like it's powering everything ok, and the light on my charger is acting normally (first orange when plugged in, then turns green soon after).
 
Also, are there any connections I could test with a current/voltmeter that might help here?

dispositivo:

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2010

Status:

open

Editado por: Marko ,

Título:

Any tips for my malfunctioning batteries/charging circuit?

Texto:

So heres the backstory.
 
After a freak sprinkler accident, my laptop ended up being submerged underwater for quite a long time, almost an hour I believe. On discovery, I immediately disassembled most parts and put it in rice for a week. I'm still having trouble believing how lucky I am that it still works flawlessly.
 
Almost.
 
The only lasting problem I noticed was that the battery no longer worked. The battery icon at the top simply said the battery wasn't charging, and it only worked if powered by the charger, and would immediately shut off if unplugged. I first suspected the battery was damaged, and so I ordered a new one. I swapped out my old one with the new one, and to my delight, my laptop was able to run off of battery again. Unfortunately, I quickly found that it still was unable to actually charge the battery from the message at the top.
 
I then took a different route, and reset the PRAM, SMC, and even reinstalled Mavericks for good measure (I had backups). Things then began to go weird though, as I found that after doing those, my MacBook was no longer able to detect the replacement battery, giving me a battery with an "X" at the top, a "No battery available" message, and a System Report gave me the same specs as if I didn't have a battery plugged in at all. The old battery continued to be detected fine though, stuck at 62% but not charging.
 
So long story short, neither of two different batteries are able to charge, and only my original is even detected (though the newer replacement used to before SMC, PRAM, OS resets, etc). I do plan to visit an Apple Store, but unfortunately the nearest one to me is over 200 miles away. Until I get a chance for them to diagnose it, my question is whether you guys have any other ideas on actions I could take to diagnose/solve this. I have researched this quite thoroughly (I think) and tried many other things as well. My best guess at this point would be that the charging circuit was damaged, though I am also curious why the replacement battery stopped working as well, and whether it failed or if it's in my laptop. I would be greatful for any ideas/diagnoses you have, and for any leads you can get me on this, thanks.
== Update ==
 
I was able to get the coconut stats for the new, replacement battery (dead), but it only gave me this:
 
[image|372860]
 
Things then got weird. I tried putting my original back in, but I found that my laptop wouldn't want to display the battery icon at the top, even after reenabling it many times in Settings. Ever since you submitted your reply, I've mainly been restarting my laptop with every possible combination of SMC resets, PRAM resets, battery swaps, etc., but no luck so far, except for one of the restarts, which brought back the icon, but with an X just like the replacement battery. Coconut Battery gave me this:
 
[image|372861]
 
Which also happens to be the same info Coconut gives me when I don't have a battery plugged in at all, running only from the AC adapter. It got even stranger as Coconut Battery then crashed, and wouldn't open again until another restart, which only made the icon disappear again.
 
At this point, I'm still trying many things to get it to start up (with the original battery) and show the normal battery icon its been showing for the past few days.
 
Unless you guys have any tips I can try now, I will probably take some time off and take oldturkey03's advice to clean out everything, as I have only lightly cleaned out the outsides of some of the main components (with Isopropyl Alcohol, 99%).
 
The replacement battery I got was from a third-party reseller, but as far as I can tell, it seems to be authentic from Apple. The text and model numbers between the two batteries are identical, in fact you would never be able to tell the difference between the two, except for a small label the reseller stuck onto the replacement.
 
Would the Mag-Safe board be a likely suspect in this situation? It seems like it's powering everything ok, and the light on my charger is acting normally (first orange when plugged in, then turns green soon after).
 
Also, are there any connections I could test with a current/voltmeter that might help here?

dispositivo:

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2010

Status:

open

Postagem original de: Marko ,

Título:

Any tips for my malfunctioning batteries/charging circuit?

Texto:

So heres the backstory.

After a freak sprinkler accident, my laptop ended up being submerged underwater for quite a long time, almost an hour I believe. On discovery, I immediately disassembled most parts and put it in rice for a week. I'm still having trouble believing how lucky I am that it still works flawlessly.

Almost.

The only lasting problem I noticed was that the battery no longer worked. The battery icon at the top simply said the battery wasn't charging, and it only worked if powered by the charger, and would immediately shut off if unplugged. I first suspected the battery was damaged, and so I ordered a new one. I swapped out my old one with the new one, and to my delight, my laptop was able to run off of battery again. Unfortunately, I quickly found that it still was unable to actually charge the battery from the message at the top.

I then took a different route, and reset the PRAM, SMC, and even reinstalled Mavericks for good measure (I had backups). Things then began to go weird though, as I found that after doing those, my MacBook was no longer able to detect the replacement battery, giving me a battery with an "X" at the top, a "No battery available" message, and a System Report gave me the same specs as if I didn't have a battery plugged in at all. The old battery continued to be detected fine though, stuck at 62% but not charging.

So long story short, neither of two different batteries are able to charge, and only my original is even detected (though the newer replacement used to before SMC, PRAM, OS resets, etc). I do plan to visit an Apple Store, but unfortunately the nearest one to me is over 200 miles away. Until I get a chance for them to diagnose it, my question is whether you guys have any other ideas on actions I could take to diagnose/solve this. I have researched this quite thoroughly (I think) and tried many other things as well. My best guess at this point would be that the charging circuit was damaged, though I am also curious why the replacement battery stopped working as well, and whether it failed or if it's in my laptop. I would be greatful for any ideas/diagnoses you have, and for any leads you can get me on this, thanks.

dispositivo:

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2010

Status:

open